Choć jeszcze do niedawna mało kto słyszał o miodzie faceliowym i na palcach jednej ręki można było policzyć pasieki, które posiadały w swojej ofercie właśnie ten rodzaj miodu, jednak wystarczyło zaledwie kilka lat, aby ten produkt pszczeli wpisał się na stałe w poczet polskich miodów. Czym jest facelia, jakie właściwości i zastosowanie ma miód faceliowy? Informujemy poniżej!
Facelia, czyli pszczeli raj
Facelia błękitna to roślina uprawna, stosunkowo łatwa i wdzięczna w hodowli. Zaliczana jest do najlepszych roślin miododajnych, w związku z czym pszczoły odwiedzają ją bardzo chętnie przez cały dzień, nawet po zachodzie słońca. Nic w tym dziwnego, ponieważ facelia nektaruje bardzo efektywnie, bez względu na warunki pogodowe, a ponadto charakteryzuje się krótkim czasem wegetacji, dzięki czemu może być wysiewana w różnych terminach i kwitnąć w pożądanym przez pszczelarzy bądź rolników okresie. Kwitnie i nektaruje bardzo obficie, zapewniając pszczołom nadmiar pożytku a pszczelarzom gwarancję regularnych zbiorów.
Miód faceliowy – smak i aromat
Mimo, że dostępność i powszechność miodów z kwiatów facelii jest bardzo istotnym czynnikiem ich popularności, jednak to unikany, subtelny smak i aromat stanowi klucz do sukcesu. Zdecydowana większość miodów nektarowych zawdzięcza swój zapach kwiatu, z którego powstają. Tak samo jest w przypadku miodu faceliowego – jego smak jest równie delikatny jak aromat. Przyjemna lekka słodycz o intensywności podobnej miodom akacjowym efektywnie miesza się z lekką nutą kwasowości, tworząc delikatne połączenie. Właśnie dlatego miód faceliowy jest jednym z najchętniej kupowanych – jego walory smakowe stawiają go na równi z miodem malinowym czy wiśniowym.
Miód faceliowy – barwa i konsystencja
Jeżeli chodzi o proces krystalizacji miodów faceliowych, to przebiega on bardzo szybko, zwykle w przeciągu 1-3 miesięcy od zbiorów. Krystalizacja jest w pełni naturalnym procesem, który zachodzi we wszystkich miodach polskich i nie wpływa negatywnie na ich prozdrowotne właściwości. Miód produkowany z kwiatów facelii w stanie płynnym przyjmuje najczęściej jasno żółtą barwę. Po krystalizacji zmienia swoją konsystencję na kremową i znacząco jaśnieje (w niektórych przypadkach do tego stopnia, że staje się praktycznie biały).
Facelia – właściwości prozdrowotne
- Miód faceliowy świetnie rozgrzewa, regeneruje i wzmacnia organizm
- Zapewnia organizmowi dużo energii, zmniejsza poczucie zmęczenia
- Skutecznie zapobiega stanom zapalnym górnych dróg oddechowych, wykazuje działanie antybakteryjne i kojące, udrażnia drogi oddechowe oraz łagodzi napady kaszlu
- Wpływa skutecznie na obniżenie poziomu cholesterolu
- Poprawia przemianę materii oraz pracę enzymów i hormonów
Znajduje zastosowanie jako suplement w chorobach układu pokarmowego, szczególnie w przypadku nieżytu oraz wrzodów żołądka
Zalecany jest również w kłopotach z układem krążenia bądź mięśniem sercowym
Miód faceliowy – ulubiony przysmak najmłodszych
Miód faceliowy podobnie jak malinowy bądź rzepakowy należy do ulubionych dziecięcych smaków miodowych. Nie jest to zaskoczeniem, ponieważ ich łagodny i lekko kwaskowy smak oraz delikatna, kremowa konsystencja sprawiają, że często stanowią one dodatek do deserów, płatków śniadaniowych bądź pieczywa. To również naturalny słodzik oraz doskonała alternatywa dla cukru, którym słodzimy napoje bądź potrawy.
Czy wiesz, że …..
- Miód faceliowy wyróżnia duża zawartość witamin z grupy B i C oraz makro i mikroelementów
- Zawiera magnez, żelazo, olejki eteryczne oraz kwasy organiczne
- Charakteryzuje się najdłuższym okresem zbiorów, który przypada od maja aż do sierpnia
- Składa się przede wszystkim z węglowodanów prostych (ponad 70%), na które składa się fruktoza i glukoza oraz wody (ok.20%)
- Miód faceliowy stosowany jest w celach kosmetycznych m.in. do poprawy wyglądu i jędrności skóry bądź zmniejszenia cellulitu
Serdecznie zapraszamy do zapoznania się z ofertą – Miody Pojezierza Drawskiego!
Zobacz pozostałe
Dlaczego miód zamiast cukru? Czy słodzenie miodem jest zdrowsze niż cukrem?
Bardzo wielu miłośników miodu zadaje sobie pytanie – czy słodzenie z wykorzystaniem miodu jest zdrowsze niż słodzenie zwykłym białym cukrem? Większość z nas zdaje sobie sprawę, że cukier jest produktem, którego raczej powinno się unikać i w miarę możliwości starać się zastąpić go innym słodzikiem. Właśnie dlatego wiele osób zastanawia się nad zdrowym zamiennikiem cukru. Warto przy tym zaznaczyć, że zwykły standardowy cukier spożywany w zbyt dużych ilościach może wywrzeć niekorzystny wpływ na nasze zdrowie.
Co to jest miód kremowany?
Miód jest jednym ze zdrowszych produktów, które powinny na co dzień gościć w naszej kuchni. Posiada wartości prozdrowotnych oraz doskonale nadaje się do zwiększania odporności, szczególnie zimową porą. Dodatkowo jest słodki i pyszny – stanowi świetny dodatek do deserów, owsianki lub herbaty. Zatem, czym jest miód kremowany i dlaczego warto go kupować? Odpowiedzi na te oraz inne pytania znajdziesz w poniższym artykule. Zapraszamy do lektury!
Jak prawidłowo spożywać pyłek kwiatowy? Skład i właściwości pyłku pszczelego
Myśląc o pszczołach, pierwsze co nasuwa się na myśl większości z nas, to miód. Jednak ciężka praca, jaką wykonują pszczoły zbieraczki to nie tylko wytwarzanie miodu, ale także innych produktów, takich jak pierzga, propolis, czy pyłek pszczeli. Są to równie wartościowe i zdrowe produkty, które warto spożywać w codziennym życiu. Dzisiaj przybliżymy Ci, jakie są […]
Jaki miód stosować przy problemach z jelitami?
Wiele osób zmaga się na co dzień z różnymi dolegliwościami, w tym z problemami z jelitami o różnych podłożach. Dobry stan jelit zależy nie tylko od samego leczenia farmakologicznego, ale ogromny wpływ ma tu także regularna aktywność fizyczna oraz zbilansowana dieta bogata w zdrowe i wartościowe produkty. Nie od dziś wiadomo, że prawdziwy miód może […]
Miód a wpływ na odporność człowieka
Na odporność organizmu ludzkiego wpływ mają różne czynniki. Niektóre z nich takie jak stres, siedzący tryb życia czy używki mają na niego negatywny wpływ. Jednakże istnieje również szereg czynników pozytywnych, które mogą znacznie poprawić naszą odporność. Do tych drugich często zalicza się miód. Warto wiedzieć, że nie każdy rodzaj miodu jest taki sam. Różne rodzaje […]
Batony miodowe – jak przygotować je w domu?
W obecnych czasach, gdy tempo życia jest coraz szybsze, coraz więcej osób poszukuje szybkich, ale zarazem zdrowych przekąsek. Dlatego domowe batony z miodem stają się popularną opcją, wyróżniając się jako doskonały wybór dla tych, którzy pragną szybkiej i pożywnej przekąski. Swoją popularność zawdzięczają nie tylko bogactwu smaku i naturalnej słodyczy, ale również wartości odżywczej, która […]