Jak prawidłowo spożywać pyłek kwiatowy? Skład i właściwości pyłku pszczelego

Myśląc o pszczołach, pierwsze co nasuwa się na myśl większości z nas, to miód. Jednak ciężka praca, jaką wykonują pszczoły zbieraczki to nie tylko wytwarzanie miodu, ale także innych produktów, takich jak pierzga, propolis, czy pyłek pszczeli. Są to równie wartościowe i zdrowe produkty, które warto spożywać w codziennym życiu. Dzisiaj przybliżymy Ci, jakie są składniki i właściwości pyłku kwiatowego. Odpowiemy także na takie pytania, jak: Jak jeść pyłek pszczeli? Jakie jest zastosowanie pyłku kwiatowego? Kiedy spożywanie pyłku pszczelego nie jest wskazane? Przeczytaj już teraz!

Pyłek pszczeli czy pyłek kwiatowy?

Określenia te używane są zamiennie i oznaczają nic innego, jak pyłek, który pszczoły zbierają z kwiatów. Taki pyłek kwiatowy dodatkowo wzbogacony jest enzymami pszczelimi, nektarem, a także miodem. Jest to świetny pokarm odżywczy, który współczesna medycyna odkryła całkiem niedawno, bo dopiero w XX w. Gromadzony w ulu, w komórkach plastra, dla pszczół jest on głównym pożywieniem już od ponad 50 milionów lat. Jednak pyłek pszczeli, ze względu na swoje składniki oraz właściwości, cieszy się coraz większą popularnością także wśród ludzi.

Pyłek pszczeli a pierzga – jaka jest różnica?

Pyłek pszczeli transportowany jest do ula przez pszczoły w postaci małych kuleczek, z dodatkiem nektaru. Kolor tych kulek jest uzależniony od rodzaju rośliny, z której pyłek pochodzi. Jeśli pyłek ma żywy, żółty odcień, oznacza to, że pochodzi z kwiatów mniszka lekarskiego, rzepaku, słonecznika czy wierzby. Kolor pomarańczowy to efekt wizyty pszczoły na mniszku pospolitym, łubinie, dziewannie. Z kolei kolor brązowy pochodzi od kwiatów koniczyny i czereśni, a zielony odcień od lipy, jarzębiny, gruszy, agrestu czy też głogu. To tylko niektóre z kolorów, jakie może przybierać pyłek kwiatowy.

Czym więc różni się pyłek kwiatowy od pierzgi? Pierzga to ubity w plastrach w ulu pyłek pszczeli z dodatkiem propolisu i miodu i enzymów pszczelich, który uległ fermentacji beztlenowej w obecności kwasu mlekowego. Dzięki temu procesowi staje się produktem pszczelim odpornym na działanie grzybów oraz bakterii. W odróżnieniu od pierzgi pyłek pszczeli nie został poddany procesowi fermentacji, przez co może się przeterminować. Dlatego też przyjmuje się, że powinno się go spożyć w ciągu roku od daty powstania, niezależenie od momentu otwarcia opakowania.

Pyłek pszczeli gromadzony w ulu w plastrze miodu

Składniki pyłku kwiatowego

Pyłek pszczeli uznawany jest za super food, czyli jedzenie o bardzo zdrowym składzie. Nic w tym dziwnego, ponieważ zawiera mnóstwo witamin i minerałów, które mogą przyczynić się do zachowania zdrowego organizmu. Co może być zaskakujące, pyłek pszczeli bogaty jest w białko, ale także nienasycone kwasy tłuszczowe oraz węglowodany. W skład pyłku kwiatowego wchodzą również błonnik, egzogenne oraz wolne aminokwasy, kwasy nukleinowe DNA i RNA, a także kwas foliowy, biotyna, związki fenolowe, katechiny, związki triterpenowe i antocyjanidyny. Znajdziemy tu takie składniki mineralne jak: żelazo, fosfor, magnez, wapń, potas, cynk i sód. Ponadto pyłek pszczeli to źródło cennych witamin: A (dawka aż 20 razy większa niż w marchwi), E, C, P oraz witamin z grupy B (nawet 2 razy więcej niż w mięsie). W sumie pyłek kwiatowy w swoim składzie zawiera ponad 200 substancji aktywnych!

Właściwości pyłku pszczelego

Zawarte w pyłku kwiatowym składniki sprawiają, jak wynika z rezultatów badań przeprowadzonych nad nim, że ma on korzystny wpływ na organizm człowieka. Może stanowić uzupełnienie codziennej diety, ale można także stosować pyłek pszczeli, aby pomóc sobie wzmocnić odporność organizmu. Wiele badań wykazało, że pyłek kwiatowy może działać wspomagająco, energetyzująco oraz regulująco na pracę organizmu. Zaobserwowano, że systematyczne stosowanie tego superfood może pozytywnie wpływać na układ krwionośny i przemianę materii, przyczyniając się do utraty masy ciała. Wykazuje zarazem właściwości detoksykacyjne, przyczyniając się do ochrony wątroby przed zatruciem toksycznymi substancjami. Zauważa się również, że zmniejsza nerwowość, może przyczynić się do polepszenia koncentracji, a jego stosowanie może pozytywnie wspierać leczenie depresji, czy też korzystnie wpłynąć na podniesienie płodności. Pyłek pszczeli wspólnie z miodem może być także wykorzystywany do wspierania leczenia chorób alergicznych, takich jak astma czy katar sienny, pomagając łagodzić ich objawy.

Co więcej, badania nad pyłkiem kwiatowym ukazały, że przejawia on silne działanie przeciwbakteryjne oraz przeciwmiażdżycowe i może on stanowić uzupełnienie diety podczas leczenia nadciśnienia, stanów pozawałowych czy także przy obniżaniu cholesterolu. Dodatkowo osoby stosujące pyłek pszczeli mogą zauważyć jego pozytywny wpływ na działanie układu pokarmowego. Poleca się go również podczas przeziębień i grypy, ze względu to, że łagodzi przebieg infekcji oraz skraca czas leczenia. Można dodatkowo zapobiec występowaniu takich chorób, jeśli regularnie przyjmuje się pyłek pszczeli. Właściwości pyłku pszczelego jest naprawdę wiele, a z bogactwa tego produktu mogą czerpać niemal wszyscy. Dzięki zdolności pyłku do obniżania poziomu cukru we krwi mogą go przyjmować nawet osoby chorujące na cukrzycę!

Pyłek pszczeli - właściwości i składniki

Kiedy stosować pyłek pszczeli? Zastosowanie pyłku kwiatowego

Kiedy warto wdrożyć pyłek kwiatowy do swojej diety? Pyłek pszczeli świetnie wspomaga leczenie wielu chorób, które osłabiają ludzki organizm. Z uwagi na cenne składniki i właściwości pyłku kwiatowego, po konsultacji z lekarzem, warto zastosować go podczas leczenia nadciśnienia, chorób serca, anemii, chorób wątroby, czy jako składnik wspierający obniżenie poziomy cholesterolu. Może się sprawdzić u osób, które dochodzą do zdrowia po różnych zabiegach oraz tych, które cierpią na niedobory białka, wypadanie włosów, łamliwość paznokci oraz ogólne osłabienie organizmu.

Dodatkowo pyłek kwiatowy poleca się także osobom aktywnym fizycznie i uprawiającym różne sporty ze względu na to, iż pyłek pszczeli wzmacnia organizm po wysiłku fizycznym. Jest to zarazem dobry wybór dla osób pracujących umysłowo – może wesprzeć pracę mózgu. Warto stosować pyłek pszczeli również profilaktycznie, aby wzmocnić odporność naszego organizmu i zapobiegać przeziębieniom oraz infekcjom.

Jakie są przeciwwskazania do stosowania pyłku pszczelego?

Pyłek kwiatowy to w 100% produkt naturalny. Z tego też powodu jedynym przeciwwskazaniem do stosowania pyłku pszczelego jest sytuacja, w której osoba jest uczulona na produkty pszczele. Do objawów, które mogą zasugerować, że pyłek pszczeli nie jest najlepszym wyborem dla Twojego organizmu są np. niestrawność czy ból brzucha. Jeśli doświadczasz takich dolegliwości po spożyciu tego produktu, prawdopodobnie lepiej będzie wykluczyć go z diety.

Jak prawidłowo spożywać pyłek kwiatowy? Dawkowanie

Jak prawidłowo postępować, aby kuracja pyłkiem pszczelim przyniosła pożądane efekty? Wystarczy zastosować kilka prostych zasad. Najważniejszą z nich jest, aby pyłek kwiatowy przyjmować 3 razy dziennie około 30 minut przed posiłkiem. Ogromne znaczenie ma również czas, przez jaki należy stosować pyłek pszczeli. Aby móc zaobserwować pozytywne efekty, kuracja powinna trwać od 1 do 3 miesięcy. Taką kurację bez problemu można zastosować kilka razy w roku, jednak należy zachować przerwę między kuracjami przez minimum 30 dni. Warto także dodać, że najlepszy moment na wdrożenie pyłku pszczelego do diety to jesień oraz wiosna, kiedy to jesteśmy najbardziej narażeni na przeziębienia czy infekcje.

Jak prawidłowo spożywać pyłek pszczeli? Porady

Zatem w jaki sposób spożywać pyłek pszczeli? Jeśli dopiero rozpoczynasz przygodę z tym produktem pszczelim, z pewnością ucieszy Cię wiadomość, że można go przyjmować na naprawdę wiele sposobów. Jedną z najbardziej popularnych metod jest mieszanie pyłku pszczelego z miodem, ale tak naprawdę można go zjeść z inną, ulubioną żywnością, np. jogurtem, dżemem, sokiem, serkiem czy mlekiem. Warto mieć to na uwadze, ponieważ niektóre odmiany pyłku pszczelego mają gorzkawy posmak, więc łatwiej będzie je zjeść z dodatkami. Trzeba pamiętać również, że dla najlepszego przyswajania przez organizm, należy rozdrobnić pyłek. Polecamy także inny, prosty sposób na spożywanie pyłku kwiatowego. Wystarczy go zalać letnią, nigdy gorącą, wodą lub mlekiem, wymieszać i pozostawić na noc lub na kilka godzin do momentu, aż napęcznieje. Do tak przygotowanej mikstury rano dodajemy trochę ciepłego płynu, można także dodać odrobinę miodu i pyłek pszczeli jest gotowy do spożycia.

Dawkowanie pyłku pszczelego

Pyłek pszczeli wzmacnia organizm na różnych płaszczyznach. Może być z powodzeniem spożywany przez dorosłych, jak i podawany dzieciom. Zaleca się, aby uzupełnianie diety dzieci o pyłek kwiatowy nastąpiło nie wcześniej, jak po ukończeniu 3. roku życia. A w jakich ilościach zalecane jest spożywanie pyłku pszczelego?

  • Dzieci między 3 a 5 rokiem życia – 10 g dziennie.
  • Dzieci w wieku od 6 do 12 lat – 15 g dziennie.
  • Dzieci i młodzież powyżej 12 lat oraz dorośli – 20 g dziennie.
  • Osoby dorosłe w czasie leczenia – 30-40 g dziennie.

Podsumowanie

Produkty pszczele, do których należy pyłek pszczeli, to naturalne i zdrowe pożywienie, które warto doceniać tak samo, jak pyszne miody wytwarzane przez pracowite pszczoły. Jego właściwości oraz cenne składniki to bogactwo witamin i minerałów samo w sobie. Warto więc zaopatrzyć się w pyłek kwiatowy dostępny w naszym sklepie, zadbać o systematyczne i właściwe jego spożywanie, aby jego przyswajalność była jak najlepsza i by móc już po kilku miesiącach zaobserwować korzystne dla organizmu efekty pyłku pszczelego.

Zobacz pozostałe