Miód jest jednym ze zdrowszych produktów, które powinny na co dzień gościć w naszej kuchni. Posiada wartości prozdrowotnych oraz doskonale nadaje się do zwiększania odporności, szczególnie zimową porą. Dodatkowo jest słodki i pyszny – stanowi świetny dodatek do deserów, owsianki lub herbaty. Zatem, czym jest miód kremowany i dlaczego warto go kupować? Odpowiedzi na te oraz inne pytania znajdziesz w poniższym artykule. Zapraszamy do lektury!
Miód kremowany – jak powstaje?
Naturalnie miód jest płynny i gęsty. Wraz z upływem czasu ulega krystalizacji i twardnieje, zbijając się w grudki. Proces jakim jest kremowanie ma za zadanie nadać mu konsystencję dość gęstego kremu, która nie będzie ulegać zmianie. Miód po zakończeniu tego procesu uzyskuje ładny, jednolity kolor oraz gładką konsystencję. Jeżeli chodzi o sam proces jest on dość prosty – przeprowadza się go najczęściej poprzez mieszanie miodu, który już zaczął się krystalizować. Grudki są rozbijane i mieszane z płynem, aż do momentu uzyskania jednolitej masy.
Z kolei, inną metodą kremowania jest wykorzystanie procesu destylacji do rozbijania tworzących się kryształów. Warto jednak zaznaczyć, iż jest to bardziej ryzykowne, bowiem wymaga podgrzania miodu. Jeżeli temperatura zostanie źle dobrana, może doprowadzić do utraty dobroczynnych właściwości produktu. Jeszcze inną metodą jest przyśpieszenie krystalizacji poprzez mrożenie miodu – w tym przypadku nie ma ryzyka utraty zalet.
Kremowanie miodu trwa co najmniej dwie doby, a czasem nawet ponad tydzień (w przypadku miodów wiosennych trwa najkrócej). Wykonywane jest najczęściej w okresie letnim, zaraz po miodobraniu.
Miód kremowany – jakie zalety?
- Miody w procesie kremowania uzyskują atrakcyjny wygląd oraz aromat
- Jest mniej brudzący, ponieważ nie lepi się do rąk i nie leje
- Długo utrzymuje swoją formę i nadania się do smarowania
- Nie wymaga ponownego roztapiania, w związku z czym nie ma potrzeby poddawania go obróbce termicznej, która może obniżyć jego jakość
- Nie rozwarstwia się, dzięki czemu nie występuje ryzyko fermentowania
- Jest uwielbiany przez dzieci
- Jest dobrym oraz zdrowszym zamiennikiem popularnych kremów czekoladowych
Co więcej? Miód w kremie, jeżeli jest w odpowiedni sposób przygotowany zachowuje wszystkie właściwości prozdrowotne oryginalnego produktu. Wpływa pozytywnie na odporność i ma działanie przeciwbakteryjne. Skutecznie łagodzi podrażnienia i stany zapalne oraz obniża ciśnienie.
Jakie miody można kremować?
Należy pamiętać, że nie wszystkie miody nadają się do kremowania. Najczęściej poddaje się temu procesowi produkty z rzepaku, nawłociowe oraz wielokwiatowe. Długość kremowania miodu zależy od ilości produktu poddawanego transformacji oraz mocy kremownicy.
Jak przechowywać miód kremowany?
Na gęstość miodu kremowanego wpływa temperatura. Należy go przechowywać w temperaturze nie większej niż 15-18 stopni Celsjusza. W przypadku jej obniżenia tężeje, a podwyższenia zaczyna się upłynniać do formy patoki. Patoka otrzymana z miodu kremowanego po upływie kilku tygodni zmienia się w kupiec, ale już nie krem. Dlatego tak istotne jest odpowiednie przechowywanie.
Zmiana tradycyjnego miodu w gładką masę może być bardzo korzystna. Otrzymany produkt nadal jest pełnowartościowy, a zarazem wyceniany drożej ze względu na zalety użytkowe. Kremowany miód powinien pojawić się w każdym domu, aby nie tylko rozpieszczać smakiem, ale wspierać zdrowie jego mieszkańców.
Zobacz pozostałe
Dlaczego miód zamiast cukru? Czy słodzenie miodem jest zdrowsze niż cukrem?
Bardzo wielu miłośników miodu zadaje sobie pytanie – czy słodzenie z wykorzystaniem miodu jest zdrowsze niż słodzenie zwykłym białym cukrem? Większość z nas zdaje sobie sprawę, że cukier jest produktem, którego raczej powinno się unikać i w miarę możliwości starać się zastąpić go innym słodzikiem. Właśnie dlatego wiele osób zastanawia się nad zdrowym zamiennikiem cukru. Warto przy tym zaznaczyć, że zwykły standardowy cukier spożywany w zbyt dużych ilościach może wywrzeć niekorzystny wpływ na nasze zdrowie.
Wszystko o miodzie faceliowym
Choć jeszcze do niedawna mało kto słyszał o miodzie faceliowym i na palcach jednej ręki można było policzyć pasieki, które posiadały w swojej ofercie właśnie ten rodzaj miodu, jednak wystarczyło zaledwie kilka lat, aby ten produkt pszczeli wpisał się na stałe w poczet polskich miodów. Czym jest facelia, jakie właściwości i zastosowanie ma miód faceliowy? Informujemy poniżej!
Jak prawidłowo spożywać pyłek kwiatowy? Skład i właściwości pyłku pszczelego
Myśląc o pszczołach, pierwsze co nasuwa się na myśl większości z nas, to miód. Jednak ciężka praca, jaką wykonują pszczoły zbieraczki to nie tylko wytwarzanie miodu, ale także innych produktów, takich jak pierzga, propolis, czy pyłek pszczeli. Są to równie wartościowe i zdrowe produkty, które warto spożywać w codziennym życiu. Dzisiaj przybliżymy Ci, jakie są […]
Jaki miód stosować przy problemach z jelitami?
Wiele osób zmaga się na co dzień z różnymi dolegliwościami, w tym z problemami z jelitami o różnych podłożach. Dobry stan jelit zależy nie tylko od samego leczenia farmakologicznego, ale ogromny wpływ ma tu także regularna aktywność fizyczna oraz zbilansowana dieta bogata w zdrowe i wartościowe produkty. Nie od dziś wiadomo, że prawdziwy miód może […]
Miód a wpływ na odporność człowieka
Na odporność organizmu ludzkiego wpływ mają różne czynniki. Niektóre z nich takie jak stres, siedzący tryb życia czy używki mają na niego negatywny wpływ. Jednakże istnieje również szereg czynników pozytywnych, które mogą znacznie poprawić naszą odporność. Do tych drugich często zalicza się miód. Warto wiedzieć, że nie każdy rodzaj miodu jest taki sam. Różne rodzaje […]
Batony miodowe – jak przygotować je w domu?
W obecnych czasach, gdy tempo życia jest coraz szybsze, coraz więcej osób poszukuje szybkich, ale zarazem zdrowych przekąsek. Dlatego domowe batony z miodem stają się popularną opcją, wyróżniając się jako doskonały wybór dla tych, którzy pragną szybkiej i pożywnej przekąski. Swoją popularność zawdzięczają nie tylko bogactwu smaku i naturalnej słodyczy, ale również wartości odżywczej, która […]