Wiele osób zmaga się na co dzień z różnymi dolegliwościami, w tym z problemami z jelitami o różnych podłożach. Dobry stan jelit zależy nie tylko od samego leczenia farmakologicznego, ale ogromny wpływ ma tu także regularna aktywność fizyczna oraz zbilansowana dieta bogata w zdrowe i wartościowe produkty. Nie od dziś wiadomo, że prawdziwy miód może mieć pozytywny wpływ dla organizmu człowieka. Może on też się sprawdzić także i przy dolegliwościach jelitowych. Jak więc wpływa miód na jelita? Jaki miód na jelita najlepiej wybrać? Przeczytaj więcej już teraz!
Czy miód dobrze wpływa na układ pokarmowy? Korzystne właściwości miodu
Nie należy ignorować problemów z układem pokarmowym, które często wpływają na złe samopoczucie i pogorszenie jakości życia. Nie zawsze jedynym rozwiązaniem jest stosowanie farmakoterapii. Objawy wielu schorzeń układu pokarmowego można z powodzeniem łagodzić naturalnymi metodami, do których należy przede wszystkim odpowiednia dieta. Jednym z produktów, który może korzystnie wpływać na układ pokarmowy, jest naturalny miód.
Pozytywne właściwości miodu
Miód zawiera w swoim składzie wiele cennych witamin, minerałów, aminokwasów oraz enzymów. Enzymy przyspieszają proces trawienia węglowodanów oraz cukrów prostych, a minerały takie jak sód, potas oraz magnez warto uzupełniać podczas biegunki. Zawarte w miodzie cukry wykazują działanie prebiotyczne, czyli pobudzające wzrost i aktywność bakterii w jelicie grubym, co korzystnie wpływa na organizm. Z kolei przeciwutleniacze i związki zwalczające wirusy i bakterie wzmacniają układ odpornościowy. Co więcej, w miodzie znajduje się również metyloglioksal – roślinny związek organiczny, który odpowiada za jego właściwości antybakteryjne oraz przeciwutleniające. Pomaga on w chorobach żołądka, które wywołuje bakteria Helicobacter pylori. Bogaty skład sprawia więc, że wiele osób uważa, iż miód pomaga na zdrowie jelit.
Jaki miód na jelita wybrać i kiedy warto go stosować?
W leczeniu chorób układu pokarmowego najlepsze efekty może przynieść:
- Miód akacjowy – stosuje się go przy chorobach wrzodowych do leczenia wrzodów żołądka oraz dwunastnicy, a także skurczów jelita grubego i cienkiego. Ma działanie osłonowe i ochronne przed nadkwasotą, jak również wspomaga regenerację błony śluzowej.
- Miód rzepakowy – ten delikatny miód jest bardzo pomocny podczas zgagi oraz wzdęć, łagodzi stany zapalne wrzodów żołądka, wspiera gojenie się nadżerek, jak również pozytywnie oddziałuje na metabolizm i oczyszczanie organizmu z toksyn.
- Miód spadziowy – za sprawą tego, że ma działanie antybiotyczne oraz antyseptyczne, ten rodzaj miodu wspomaga pracę układu pokarmowego, jak i dróg moczowych.
- Miód wrzosowy – ten miód łagodzi objawy i jest polecany w leczeniu stanów zapalnych jelit. Dodatkowo działa ochronnie na układ pokarmowy, chroniąc przed rozwojem zakażeń.
- Miód mniszkowy – rekomenduje się go przy zaburzeniach trawienia, schorzeniach żołądka, jelit, wątroby, m.in. zapaleniu jelita grubego, chorobie wrzodowej żołądka.
- Miód faceliowy – miód ten, dzięki swoim właściwościom przeciwzapalnym i przeciwbakteryjnym może pomóc w leczeniu nieżytu żołądka, ale też wrzodów dwunastnicy, żołądka, trzustki.
- Miód wielokwiatowy – działa przeciwbakteryjnie, może więc wesprzeć leczenie chorób wątroby, pęcherzyka żółciowego.
- Miód gryczany – miód ten zawiera dużo cukrów prostych, co działa osłonowo oraz detoksykacyjnie na wątrobę.
Kiedy warto stosować miód na jelita?
Dzięki cennym właściwościom miodu, z powodzeniem może on być stosowany, aby polepszyć stan i pracę układu trawiennego. Warto więc wdrożyć go do swojej diety, gdyż może przynieść wiele korzyści. Miód polecany jest podczas zaparć i biegunek, gdyż działa regenerująco na florę bakteryjną jelit, a także stymuluje układ immunologiczny. Może łagodzić objawy wielu schorzeń jelit, stanów zapalnych, wrzodów żołądka i dwunastnicy. Stosując miód, wspomagać możemy również regulację trawienia oraz przemianę materii. Co więcej, spożywanie miody może także pomóc wyregulować nadkwaśność żołądka. Uważa się, że miód wpływa na poprawę samopoczucia i eliminuje objawy wzdęć, zgagi, nudności i może być skuteczny podczas leczenia zakażeń wywołanych przez rotawirus HRV oraz drobnoustroje chorobotwórcze (np. Escherichia Coli, Shigella, Salmonella). Po miód warto sięgać również ochronnie i zapobiegawczo, gdyż wykazuje on działania poprawiające funkcjonowanie oraz regenerację organów – miód stosuje się więc również osłonowo na żołądek.
Miód a IBS
Miód można stosować przy różnych schorzeniach, w tym także w niektórych typach IBS. Zespół jelita drażliwego dotyczy przewodu pokarmowego i objawia się na różne sposoby, powodując m.in. nawracające bóle brzucha, biegunki, wzdęcia, zaparcia, zaburzenia wypróżnień. Nie ma niestety leczenia farmakologicznego, które sprawi, że objawy przestaną występować na zawsze. Leczenie IBS odbywa się objawowo, aby minimalizować dolegliwości. Polega ono szczególnie na zmianie diety, a specjalista może także zlecić stosowanie odpowiednich suplementów czy włączenie farmakoterapii. Rekomenduje się wyeliminować z diety takie produkty jak przetworzona żywność, alkohol, cukier i jego zamienniki – np. ksylitol czy miód. Warto zwrócić uwagę jednak, że miód działa przeczyszczająco, dlatego też może pomóc osobom zmagającym się z zaparciowym typem zespołu jelita drażliwego. Z kolei powinny unikać go osoby, które cierpią na typ biegunkowy. Nie można więc jednoznacznie stwierdzić, że miód pomaga każdej osobie chorującej na IBS. Najlepiej indywidualnie obserwować objawy tego schorzenia i zasięgnąć porady specjalisty, czy miód stosować, czy jest w danym przypadku niewskazany.
Przeciwwskazania do stosowania miodu na układ pokarmowy
Jak niemal każdy produkt, także i miód może mieć niekorzystny wpływ na organizm człowieka. Z pewnością powinny go unikać osoby na niego uczulone. Co więcej, badania dowodzą, że miód ma właściwości przeczyszczające, dlatego nie przy każdym schorzeniu poleca się spożywanie tego produktu. Powinny go raczej unikać osoby, o wrażliwych jelitach, cierpiące na częste biegunki, gdyż miód może jeszcze bardziej podrażnić błonę śluzową jelit.
Jak stosować miód na jelita i układ pokarmowy?
W zależności od rodzaju dolegliwości układu pokarmowego, dla najlepszych efektów, można miód na jelita stosować w różnych proporcjach oraz mieszankach.
Jeśli walczymy z dolegliwościami jelita cienkiego, najlepiej będzie rozpuścić 2-4 łyżki miodu w wodzie. Taką mieszankę miodu stosuje się, aby pobudzić wydzielanie soków trawiennych i polepszyć perystaltykę jelit. Natomiast na stany zapalne jelita grubego, polecamy połączyć miód z sokiem jabłkowym, który w tym przypadku lepiej poprawia perystaltykę jelit. Aby stymulować pracę układu pokarmowego, można miód jeść na czczo rano (1-2 łyżeczki) lub spożywać go razem z innymi produktami:
- jedną łyżkę miodu wymieszać z ciepłą wodą i wypić na czczo,
- jedną lub dwie łyżeczki miodu wymieszać z jogurtem naturalnym,
- jedną łyżką miodu i 2 łyżki octu wymieszać ze szklanką ciepłej wody i taką mieszankę wypijać przed każdym posiłkiem.
Podsumowanie
Od wielu, wielu lat ludzie na całym świecie doceniają nie tylko pyszny smak i aromat miodu, ale także jego cenne składniki i właściwości prozdrowotne. Miód stosuje się wspierająco przy leczeniu różnorakich schorzeń, w tym również tych dotyczących układu pokarmowego. Jeśli cierpisz na choroby jelit czy układu trawiennego, teraz już wiesz, po jakie miody sięgać, zmagając się poszczególnymi dolegliwościami. Warto jednak pamiętać, że nie ma gwarancji, że miód w pełni zniweluje objawy i wyleczy z choroby, dlatego zawsze najlepiej jest udać się do specjalisty skonsultować swoje dolegliwości zdrowotne i podjąć leczenie w oparciu o jego wiedzę i doświadczenie.
Zobacz pozostałe
Dlaczego miód zamiast cukru? Czy słodzenie miodem jest zdrowsze niż cukrem?
Bardzo wielu miłośników miodu zadaje sobie pytanie – czy słodzenie z wykorzystaniem miodu jest zdrowsze niż słodzenie zwykłym białym cukrem? Większość z nas zdaje sobie sprawę, że cukier jest produktem, którego raczej powinno się unikać i w miarę możliwości starać się zastąpić go innym słodzikiem. Właśnie dlatego wiele osób zastanawia się nad zdrowym zamiennikiem cukru. Warto przy tym zaznaczyć, że zwykły standardowy cukier spożywany w zbyt dużych ilościach może wywrzeć niekorzystny wpływ na nasze zdrowie.
Wszystko o miodzie faceliowym
Choć jeszcze do niedawna mało kto słyszał o miodzie faceliowym i na palcach jednej ręki można było policzyć pasieki, które posiadały w swojej ofercie właśnie ten rodzaj miodu, jednak wystarczyło zaledwie kilka lat, aby ten produkt pszczeli wpisał się na stałe w poczet polskich miodów. Czym jest facelia, jakie właściwości i zastosowanie ma miód faceliowy? Informujemy poniżej!
Co to jest miód kremowany?
Miód jest jednym ze zdrowszych produktów, które powinny na co dzień gościć w naszej kuchni. Posiada wartości prozdrowotnych oraz doskonale nadaje się do zwiększania odporności, szczególnie zimową porą. Dodatkowo jest słodki i pyszny – stanowi świetny dodatek do deserów, owsianki lub herbaty. Zatem, czym jest miód kremowany i dlaczego warto go kupować? Odpowiedzi na te oraz inne pytania znajdziesz w poniższym artykule. Zapraszamy do lektury!
Jak prawidłowo spożywać pyłek kwiatowy? Skład i właściwości pyłku pszczelego
Myśląc o pszczołach, pierwsze co nasuwa się na myśl większości z nas, to miód. Jednak ciężka praca, jaką wykonują pszczoły zbieraczki to nie tylko wytwarzanie miodu, ale także innych produktów, takich jak pierzga, propolis, czy pyłek pszczeli. Są to równie wartościowe i zdrowe produkty, które warto spożywać w codziennym życiu. Dzisiaj przybliżymy Ci, jakie są […]
Miód a wpływ na odporność człowieka
Na odporność organizmu ludzkiego wpływ mają różne czynniki. Niektóre z nich takie jak stres, siedzący tryb życia czy używki mają na niego negatywny wpływ. Jednakże istnieje również szereg czynników pozytywnych, które mogą znacznie poprawić naszą odporność. Do tych drugich często zalicza się miód. Warto wiedzieć, że nie każdy rodzaj miodu jest taki sam. Różne rodzaje […]
Batony miodowe – jak przygotować je w domu?
W obecnych czasach, gdy tempo życia jest coraz szybsze, coraz więcej osób poszukuje szybkich, ale zarazem zdrowych przekąsek. Dlatego domowe batony z miodem stają się popularną opcją, wyróżniając się jako doskonały wybór dla tych, którzy pragną szybkiej i pożywnej przekąski. Swoją popularność zawdzięczają nie tylko bogactwu smaku i naturalnej słodyczy, ale również wartości odżywczej, która […]