Co to jest miód kremowany?

Miód jest jednym ze zdrowszych produktów, które powinny na co dzień gościć w naszej kuchni. Posiada wartości prozdrowotnych oraz doskonale nadaje się do zwiększania odporności, szczególnie zimową porą. Dodatkowo jest słodki i pyszny – stanowi świetny dodatek do deserów, owsianki lub herbaty. Zatem, czym jest miód kremowany i dlaczego warto go kupować? Odpowiedzi na te oraz inne pytania znajdziesz w poniższym artykule. Zapraszamy do lektury!

Miód kremowany – jak powstaje?

Naturalnie miód jest płynny i gęsty. Wraz z upływem czasu ulega krystalizacji i twardnieje, zbijając się w grudki. Proces jakim jest kremowanie ma za zadanie nadać mu konsystencję dość gęstego kremu, która nie będzie ulegać zmianie. Miód po zakończeniu tego procesu uzyskuje ładny, jednolity kolor oraz gładką konsystencję. Jeżeli chodzi o sam proces jest on dość prosty – przeprowadza się go najczęściej poprzez mieszanie miodu, który już zaczął się krystalizować. Grudki są rozbijane i mieszane z płynem, aż do momentu uzyskania jednolitej masy.

Z kolei, inną metodą kremowania jest wykorzystanie procesu destylacji do rozbijania tworzących się kryształów. Warto jednak zaznaczyć, iż jest to bardziej ryzykowne, bowiem wymaga podgrzania miodu. Jeżeli temperatura zostanie źle dobrana, może doprowadzić do utraty dobroczynnych właściwości produktu. Jeszcze inną metodą jest przyśpieszenie krystalizacji poprzez mrożenie miodu – w tym przypadku nie ma ryzyka utraty zalet.

Kremowanie miodu trwa co najmniej dwie doby, a czasem nawet ponad tydzień (w przypadku miodów wiosennych trwa najkrócej). Wykonywane jest najczęściej w okresie letnim, zaraz po miodobraniu.

Miód kremowany – jakie zalety?

  • Miody w procesie kremowania uzyskują atrakcyjny wygląd oraz aromat
  • Jest mniej brudzący, ponieważ nie lepi się do rąk i nie leje
  • Długo utrzymuje swoją formę i nadania się do smarowania
  • Nie wymaga ponownego roztapiania, w związku z czym nie ma potrzeby poddawania go obróbce termicznej, która może obniżyć jego jakość
  • Nie rozwarstwia się, dzięki czemu nie występuje ryzyko fermentowania
  • Jest uwielbiany przez dzieci
  • Jest dobrym oraz zdrowszym zamiennikiem popularnych kremów czekoladowych

Co więcej? Miód w kremie, jeżeli jest w odpowiedni sposób przygotowany zachowuje wszystkie właściwości prozdrowotne oryginalnego produktu. Wpływa pozytywnie na odporność i ma działanie przeciwbakteryjne. Skutecznie łagodzi podrażnienia i stany zapalne oraz obniża ciśnienie.

Jakie miody można kremować?

Należy pamiętać, że nie wszystkie miody nadają się do kremowania. Najczęściej poddaje się temu procesowi produkty z rzepaku, nawłociowe oraz wielokwiatowe. Długość kremowania miodu zależy od ilości produktu poddawanego transformacji oraz mocy kremownicy.

Jak przechowywać miód kremowany?

Na gęstość miodu kremowanego wpływa temperatura. Należy go przechowywać w temperaturze nie większej niż 15-18 stopni Celsjusza. W przypadku jej obniżenia tężeje, a podwyższenia zaczyna się upłynniać do formy patoki. Patoka otrzymana z miodu kremowanego po upływie kilku tygodni zmienia się w kupiec, ale już nie krem. Dlatego tak istotne jest odpowiednie przechowywanie.

Zmiana tradycyjnego miodu w gładką masę może być bardzo korzystna. Otrzymany produkt nadal jest pełnowartościowy, a zarazem wyceniany drożej ze względu na zalety użytkowe. Kremowany miód powinien pojawić się w każdym domu, aby nie tylko rozpieszczać smakiem, ale wspierać zdrowie jego mieszkańców.

Zobacz pozostałe