Wszystko o miodzie faceliowym

Choć jeszcze do niedawna mało kto słyszał o miodzie faceliowym i na palcach jednej ręki można było policzyć pasieki, które posiadały w swojej ofercie właśnie ten rodzaj miodu, jednak wystarczyło zaledwie kilka lat, aby ten produkt pszczeli wpisał się na stałe w poczet polskich miodów. Czym jest facelia, jakie właściwości i zastosowanie ma miód faceliowy? Informujemy poniżej!

Facelia, czyli pszczeli raj

Facelia  błękitna to roślina uprawna, stosunkowo łatwa i wdzięczna w hodowli. Zaliczana jest do najlepszych roślin miododajnych, w związku z czym pszczoły odwiedzają ją bardzo chętnie przez cały dzień, nawet po zachodzie słońca. Nic w tym dziwnego, ponieważ facelia nektaruje bardzo efektywnie, bez względu na warunki pogodowe, a ponadto charakteryzuje się krótkim czasem wegetacji, dzięki czemu może być wysiewana w różnych terminach i kwitnąć w pożądanym przez pszczelarzy bądź rolników okresie. Kwitnie i nektaruje bardzo obficie, zapewniając pszczołom nadmiar pożytku a pszczelarzom gwarancję regularnych zbiorów.

Miód faceliowy – smak i aromat

Mimo, że dostępność i powszechność miodów z kwiatów facelii jest bardzo istotnym czynnikiem ich popularności, jednak to unikany, subtelny smak i aromat stanowi klucz do sukcesu. Zdecydowana większość miodów nektarowych zawdzięcza swój zapach kwiatu, z którego powstają. Tak samo jest w przypadku miodu faceliowego – jego smak jest równie delikatny jak aromat. Przyjemna lekka słodycz o intensywności podobnej miodom akacjowym efektywnie miesza się z lekką nutą kwasowości, tworząc delikatne połączenie. Właśnie dlatego miód faceliowy jest jednym z najchętniej kupowanych – jego walory smakowe stawiają go na równi z miodem malinowym czy wiśniowym.

Miód faceliowy – barwa i konsystencja

Jeżeli chodzi o proces krystalizacji miodów faceliowych, to przebiega on bardzo szybko, zwykle w przeciągu 1-3  miesięcy od zbiorów. Krystalizacja jest w pełni naturalnym procesem, który zachodzi we wszystkich miodach polskich i nie wpływa negatywnie na ich prozdrowotne właściwości. Miód produkowany z kwiatów facelii w stanie płynnym przyjmuje najczęściej jasno żółtą barwę. Po krystalizacji zmienia swoją konsystencję na kremową i znacząco jaśnieje (w niektórych przypadkach do tego stopnia, że staje się praktycznie biały).

Facelia – właściwości prozdrowotne

  • Miód faceliowy świetnie rozgrzewa, regeneruje i wzmacnia organizm
  • Zapewnia organizmowi dużo energii, zmniejsza poczucie zmęczenia
  • Skutecznie zapobiega stanom zapalnym górnych dróg oddechowych, wykazuje działanie antybakteryjne i kojące, udrażnia drogi oddechowe oraz łagodzi napady kaszlu
  • Wpływa skutecznie na obniżenie poziomu cholesterolu
  • Poprawia przemianę materii oraz pracę enzymów i hormonów

Znajduje zastosowanie jako suplement w chorobach układu pokarmowego, szczególnie w przypadku nieżytu oraz wrzodów żołądka

Zalecany jest również w kłopotach z układem krążenia bądź mięśniem sercowym

Miód faceliowy – ulubiony przysmak najmłodszych

Miód faceliowy podobnie jak malinowy bądź rzepakowy należy do ulubionych dziecięcych smaków miodowych. Nie jest to zaskoczeniem, ponieważ ich łagodny i lekko kwaskowy smak oraz delikatna, kremowa konsystencja sprawiają, że często stanowią one dodatek do deserów, płatków śniadaniowych bądź pieczywa. To również naturalny słodzik oraz doskonała alternatywa dla cukru, którym słodzimy napoje bądź potrawy.

Czy wiesz, że …..

  • Miód faceliowy wyróżnia duża zawartość witamin z grupy B i C oraz makro i mikroelementów
  • Zawiera magnez, żelazo, olejki eteryczne oraz kwasy organiczne
  • Charakteryzuje się najdłuższym okresem zbiorów, który przypada od maja aż do sierpnia
  • Składa się przede wszystkim z węglowodanów prostych (ponad 70%), na które składa się fruktoza i glukoza oraz wody (ok.20%)
  • Miód faceliowy stosowany jest w celach kosmetycznych m.in.  do poprawy wyglądu i jędrności skóry bądź zmniejszenia cellulitu

Serdecznie zapraszamy do zapoznania się z ofertą  – Miody Pojezierza Drawskiego!